x
x

Epidemiologija alergijskih bolesti

  30.04.2024.

Epidemiološki podatci u alergologiji dominantno proizlaze iz velikih presječnih epidemioloških istraživanja i rodnih kohorti, te u novije vrijeme cjelogenomskih studija povezanosti i epigenomskih studija. Rezultati su na svjetskoj razini pokazali jasan gradijent u učestalosti alergijskih bolesti u smjeru zapad-istok te sjever-jug, s najvišim prevalencijama alergijskih simptoma u najrazvijenijim zemljama svijeta.

Epidemiologija alergijskih bolesti

Alergijske bolesti u značajnom su porastu od kraja 20. stoljeća. Kako je na globalnom nivou učestalost alergijskih bolesti rasla usporedno s procesom urbanizacije i modernizacije životnog stila, tako se rastuća urbanizacija, industrijalizacija te onečišćenje okoliša smatraju ključnim čimbenicima rizika u razvoju alergijske epidemije, a glavne hipoteze koje objašnjavaju ove trendove jesu higijenska hipoteza, hipoteza o biološkoj raznolikosti i klimatske promjene.Tako se procjenjuje da danas oko 30% Europljana boluje od alergij skog rinitisa (AR), a 20% od astme. Osim što su postale sve učestalije, klinička ekspresija bolesti sve je složenija, pa su djeca sve ranije polisenzibilizirana.

Dio epidemioloških pokazatelja u alergologiji proizlazi iz rezultata velike Međunarodne studije alergije i astme u djetinjstvu (engl. International Study of Allergy and Asthma in Childhood, ISAAC), a do danas je stupanj razvijenosti zemlje najvažniji globalni čimbenik rizika za razvoj alergijskih bolesti.

Noviji podatci za grad Zagreb, objavljeni 2022. godine, ukazuju na stabilnu prevalenciju astme (5,7%), ali i na eksponencijalni porast učestalosti obolijevanja od alergijskog rinitisa (AR) (35%) i atopijskog dermatitisa (18%). Jedno od objašnjenja porasta AR-a jest sinergističko djelovanje peludi, posebice ambrozije, i čimbenika onečišćenja zraka. Potrebne su promptne strategije prevencije alergijskih bolesti usmjerene na bolji kontakt ljudskog organizma s prirodom te smanjenje čimbenika onečišćenja okoliša.