x
x

Poremećaj delta vala spavanja povezan s povećanim kardiovaskularnim rizikom

  30.04.2024.

Poremećaj aktivnosti delta valova tijekom spavanja može biti korisna metrika za prepoznavanje osoba s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, navodi se u novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of the American College of Cardiology.

Poremećaj delta vala spavanja povezan s povećanim kardiovaskularnim rizikom

Međunarodni tim istraživača procijenio je aktivnost delta valova tijekom spavanja na temelju noćnih polisomnograma kod 4058 sudionika u studiji Sleep Heart Health Study (SHHS) i 2193 sudionika u studiji Osteoporotic Fractures in Men Study Sleep (MrOS).

Tijekom 11 godina praćenja u SHHS-u, 729 sudionika imalo je incidentnu kardiovaskularnu bolest, a 192 sudionika umrlo je zbog kardiovaskularne bolesti.

Tijekom 15,5 godina praćenja u MrOS-u, 547 sudionika imalo je kardiovaskularne bolesti, a 391 ih je umrlo zbog kardiovaskularnih uzroka.

U multivarijatnim modelima Coxove regresije, niža entropija delta vala tijekom spavanja bila je povezana s većim rizikom za koronarnu bolest srca (SHHS: HR, 1,46; MrOS: HR, 1,79), kardiovaskularne bolesti (SHHS: HR, 1,60; MrOS: HR, 1,43 ), i kardiovaskularni mortalitet (SHHS: HR, 1,94; MrOS: HR, 1,66) nakon prilagodbe za kovarijable.

I tradicionalni Coxov model i metode predviđanja strojnog učenja sugeriraju da niska entropija delta vala najbolje predviđa dugoročni kardiovaskularni rizik i ima bolje rezultate od konvencionalnih mjera kvalitete spavanja, kao što su budnost nakon početka spavanja, indeks uzbuđenja i učinkovitost spavanja.

Istraživači su objasnili da je aktivnost delta valova istaknuta značajka dubokog sna, koja je značajno povezana s kvalitetom sna. Predložili su da niska entropija delta vala, obilježje poremećene aktivnosti delta vala, može predstavljati obećavajući pokazatelj za poremećenu aktivnost dubokog sna.

Entropija niskog delta vala mogla bi se implementirati unutar standardnog kliničkog softverskog alata za medicinu spavanja za kvantificiranje poremećaja spavanja i identificiranje pacijenata s visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Poremećena aktivnost delta vala također može predstavljati promjenjivi faktor rizika za kardiovaskularne bolesti.

Nedavne studije su ukazale na potencijal poboljšanja aktivnosti delta vala slušnom stimulacijom tijekom spavanja za moduliranje kardiovaskularnih restorativnih stanja. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdilo mogu li ciljanje aktivnosti delta vala koristiti kardiovaskularnom zdravlju osoba s poremećajem sna.